Oсновна школа

Митрополит Михаило - СОКОБАЊА

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
www.osmitmih.edu.rs

Обука ученичког парламента у Сокобањи

 

Дана 6.3.2019. године у просторијама Основне школе „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, одржана је обука са члановима Ученичког парламента у оквиру пројекта „Образовање за права детета“.

Ученици су кроз реализоване радионице упознали и разграничили основне појмове везане за људска права и права детета. Стекли су увид у то да су људска права заснована на базичним људским потребама, схватили разлику између потреба и жеља. Разграничавање ова два појма, код већине ученика изазвало је „аха“ ефекат, јер до сада нису разликовали потребе и жеље. Кроз активно учешће и улажење у „туђу кожу“ разумели су појам партиципације и дискриминације. Ученици су веома били сарадљиви и заинтересовани за рад. Сматрају да је радионичарски начин рада интерактиван, занимљив и ефикасан, да треба наставити са оваквим радом и укључити што већи број ученика. Кроз обуку за акционо планирање ученици су показали да поседују свест о проблемима који их окружују, као и иницијативу за организацију акције у циљу промоције и заштите права детета.

У седмој години реализације започета је трећа фаза пројекта „Образовање за права детета“, коју наша школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи, реализује у партнерству са организацијом Центар за креативни развој из Књажевца, преко Ужичког центра за права детета а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

 

Ucenicki parlament

 

 

 

Продужен распуст и на територији општине Сокобања

 

Локална самоуправа Општине Сокобања усвојила је препоруку Министарства здравља да се због вируса грипа распуст продужи за недељу дана тако да ће и ученици Основне школе „Митрополит Михаило” и Средње школе „Бранислав Нушић” сести у школске клупе седам дана касније него што је планирано односно, настава ће почети 25. фебруара.

Као што смо већ раније писали, нема епидемије грипа на територији општине Сокобања, али је од почетка ове године у порасту број оболелих од респираторних инфекција. Период школског распуста успорио је ширење вируса, али би повратак деце у школе утицао на повећање броја оболелих. По процени епидемиолога, у наредних месец дана може се очекивати даљи раст броја оболелих на подручју целе земље, а посебно су изражавали бојазан због повратка деце у колектив, односно завршетка распуста. Иначе, на територији читаве земље регистрован је средњи интензитет активности грипа, али и широка географска распрострањеност.

 

Skola

 

 

 

Обележен Дан школе Свети Сава

 

Свети Сава школска слава обележена је свечано у сокобањској основној и средњој школи, пригодним приредбама и резањем славског колача. Свештеници сокобањске цркве најпре су у присуству наставника, учитеља, деце, родитеља и представника локалне самоуправе обавили резање славског колача у Основној школи „Митрополит Михаило”.

 

ivan

 

Домаћин славе ове године био је наставник психологије Бојан Живковић а колачар следеће године биће Дарко Павловић, помоћник директора и наставник техничко - информатичког образовања са својом породицом.

Најмлађи и најслађи, односно ученици нижих разреда уз помоћ учитељице Јелене Миленовић, вероучитеља Саше Средојевића и наставника Ивана Хаџи Павловића извели су представу под називом "Најдрагоценији бисер". Церемонију је употпунио хор виших разреда под диригентском палицом наставника Голуба Шајића.

Тања Глигоријевић, директорка Основне школе "Митрополит Михаило" свим ученицима и наставницима честитала је овом приликом школску славу. Она је истакла и да поред већ традиционалне свечане приредбе и резања славског колача, ова образовна установа школску славу обележава и тако што сваке године наставници српског језика и учитељи представљају ученицима лик и дело нашег просветитеља у складу са њиховим узрасним способностима.

Сечење колача обављено је и у свим подручним школама. Пригодне програме о животу и делу Светог Саве приказали су и ученици свих сеоских школа  на територији оштине са својим учитељима и наставницима.

 

sava

 

 

 

Представници пољске амбасаде посетили школу у селу Језеру

  

s1

 

Представнци амбасаде Пољске у Републици Србији, отправник послова Анџеј Кинђука и Виолета Метикас задужена за пројекте мали грантови, јуче су обишли основну школу у селу Језеру и фискултурну салу чије је реконструисање финансирано из буџета Републике Пољске у оквиру система „Мали Грантови” 2018. Амбасада Републике Пољске почетком сваке године расписује конкурс за развојну помоћ у оквиру малих пројеката и у ту сврху, за претходних десет година утрошено је 500.000 евра а ове године 20.000 евра.

 

ss2

 

Општина Сокобања, са пројектом реконструкције фискултурне сале у селу Језеру, једна је од пет општина које је Радна група Министарства спољних послова Републике Пољске одабрала на овогодишњем конкурсу на коме се јавио велики број општина из читаве Србије. У оквиру овог пројекта чија је вредност 5.400 у фискултурној сали школе у Језеру замењени су столарија и под а уређен је и улаз у школу. Управо је пројекат „Обнављање фискултурне сале О.Ш.′Митрополит Михаило′” у Језеру од стране пољске амбасаде и стручне комисије проглашен за најбољи у овој години

Господин Кинђука се захвалио челницима општине, руководству школе и пре свега ученицима, на како је рекао, величанственом дочеку који им је приређен. Он је истакао да ће се сарадња са Сокобањом наставити и у будућем периоду на обострано задовољство посебно се захваливши народној посланици Драгани Костић, која је уједно и председница парламентарне групе Пољско-Српског пријатељства и захваљујући којој је сарадња амбасаде Пољске и Сокобање интензивна.

Народна посланица Костић је рекла да јој је посебно драго што ће деца овог сокобањског села сада имати много боље услове за извођење наставе физичког васпитања.

Председник општине Исидор Крстић, каже да је веома задовољан што је пројекат врло успешо реализован и оцењен највишим оценама, он се у свом обраћању посебно осврнуо на успешну сарадњу Сокобање са Пољском која датира још од 19. века, када је давне 1833. године Књаз Милош Обреновић, поставио за првог бањског лекара у Србији доктора Леополда Ерлиха који је био пољски Јеврејин, а затим је примивши хришћанство, добио име Ђока Новаковић и који је био веома омиљен међу становницима бање под Озреном.

 

ss3

 

Тања Глигоријевић, директорка сокобањске основне школе каже да је овај пројекат врло значајан за ученике јер ће поред наставе физичког васпитања унапредити и спортско-рекреативне и културне активности ученика у селу Језеру. Она се захвалила амбасади Пољске и општинском руководству што мисле на децу која су приоритет сваког прогресивног друштва, истакавши да локална власт овој образовној установи увек излази у сусрет као и да заједно решавају проблеме и реализују циљеве.

Амбасади Пољске, захвалио се и Драги Миљковић председник ове МЗ, истакавши да је Језеро једно мало село на југоистоку Србије чији становници имају велико срце и душу, гостопримљиви су и радо угосте сваког а посебно велике пријатеље, као што су то представници амбасаде Пољске који су финансирањем реконструкције фискултурне сале побољшали квалитет живота најмлађим становнцима овог сокобањског села.

 

 

"Батерију дај и рециклирај"

 

Baterija

 

 

Наставник грађанског васпитања Владан Маринковић и ученици Основне школе „Митрополит Михаило”, организовали су акцију „Батерију дај и рециклирај”. У оквиру ове активности која за циљ има очувања животне средине, ученици ће у наредном периоду сакупљати старије батерије које ће касније однети на рециклажу.

 

VM

 

Према речима наставника Маринковића наставни план и програм предвиђа реализацију оваквих акција. Најпре ће се на часовима ученици упознати са тим да су батерије велики загађивачи животне средине, које су препуне штетних материја и када су искоришћене. Уколико се батерије не рециклирају, хемикалије из њих доспевају у земљу или водоводни систем, чиме отровне супстанце улазе у ланац исхране.

Сви ученици од петог до осмог разреда матичне и подручних школа из Мужинца и Врела који похађају наставу из овог изборног предмета учествовали су у осмишљању акције, изради флајера и сакупљању батерија, додаје Маринковић.

Марта Милојевић, ученица шестог разреда, каже да се јуче почело са сакупљањем батерија и да има се овакав начин рада, а посебно то што дају допринос очувању животне средине, веома допада.

Идеја је да се преко ученичког парламента ова акција у будућем периоду прошири на сва одељења.

 

 

 

Спортски реквизити на поклон

 

Општина Сокобања у сарадњи са Спортским савезом општине Сокобања, поклонила је данас Основној школи „Митрополит Михаило” спортске реквизите, који су прилагођени ученицима од првог до четвртог разреда. Имајући у виду да је бављење спортом и физичка активност, веома битна за правилан раст и развој деце, општина Сокобања је у сарадњи са Спортским савезом и Спортским рекреативним центром дошла до закључка, да се мора више пажње посветити физичкој активности деце у предшколској доби и нижим разредима основне школе, каже Владимир Миловановић, заменик председника општине.

 

sport

 

 

За правилно формирање тела и развој моторичких способности јако је битан период до дванаесте године живота. У складу са тим, ове школске године, ангажована су и стручна лица која раде са децом предшколског и школског узраста и ван наставних активности.

Стеван Манић, председник спортског савеза Сокобања, каже да су данас Основној школи "Митрополит Михаило" додељени спортски реквизити у вредности од 100 000 динара, као и да ће до краја године ову образовну установу опремити са још реквизита.

 

sport1

 

Тања Глигоријевић, директорка сокобањске основне школе овом приликом се захвалила општини и спортском савезу са којима, како истиче, Основна школа "Митрополит Михаило" има одличну сарадњу.

 

TG

 

  

 

Предавање о безбедности на интернету

 

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, Министарства трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са ОШ „Митрополит Михаило” организовао је данас предавање на тему безбедног коришћења интернета. Како сазнајемо од Тање Глигоријевић, директорке школе, циљна група су били родитељи и ученици петог и шестог разреда сокобањске основне школе.

Министарство трговине, туризма и телекомуникације је у фебруару 2017. године основало национални контакт центар за безбедност деце на интернету и бави се едукацијом и саветовањем деце, родитеља и наставника кад је у питању правилна употреба интернета - каже Емина Бековић из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Центар је отворио и две телефонске линије за пријем пријава које се односе на насиље на интернету. То подразумева да свако дете или родитељ детета које трпи узнемиравање, претње, контактирање од стране педофила, злоупотребу профила, као и све остале опасности које интернет крије, могу да пријаве на бројеве телефона 19833 који је бесплатан за све фиксне и мобилне мреже.

Деца и родитељи ће имати прилику да се упознају са поменутим опасностима кроз примере са којима су се људи из Центра сусретали током свог рада.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, покренуло је Министарство трговине, туризма и телекомуникација на основу Уредбе о заштити и безбедности деце приликом коришћења нових технологија.

 

Pametno-bezbedno

 

 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 Следећа > Крај >>

Page 5 of 6
Банер

ИКС ОКС


Бројач посета сајту

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДанас136
mod_vvisit_counterЈуче219
mod_vvisit_counterОве недеље136
mod_vvisit_counterПрошле недеље1008
mod_vvisit_counterОвог месеца2107
mod_vvisit_counterПрошлог месеца2343
mod_vvisit_counterУкупно518065

Online (20 задњих минута): 6
Your IP: 34.239.170.244
,
Сада је: 17-06-2024 15:21

Пријава корисника

Online

Имамо 9 гостију на мрежи

Google:  Google pictures:  Yahoo:  MSN: